Napokonkaviarne sú už stáročia neodmysliteľnou súčasťouViedne, jej životného štýlu, atmosféry a snommnohých turistov. Krásne popoludnie, naplnenépriemernou spokojnosťou z úspešného priebehurokovania, prežiarili slnečné lúče poslednéhoaprílového dňa a vtedy mi to došlo. Viedeňčaniažijú pre tento okamih dňa, pre voňavú šálkukávy, pre rozhovory s priateľmi či obchodnýmipartnermi, ktoré vás čarovne uvoľnia. V malinkýchdetailoch obsluhy, servírovania, tancovania okolo miniatúrnychšáločiek prežijete svoje najkrajšie okamihy. Chuť diaľoka čaro kávovníkových plántážísa skrývajú, prelínajú a zrkadlia všálke. Krúživý pohyb lyžičkou skrývav sebe dôverné flirtovanie povolené aj prísnouetiketou viedenského dvora. Kopčeky šľahačky v šálkeprehadzujete zo strany na stranu ako sukňu plesových šiatpri viedenskom valčíku a naplno si vychutnávatehriešnosť tohto malého zázraku.
AniParíž, vraj najromantickejšie miesto sveta, neponúkatakú pestrosť imaginárnych predstáv v spojenís jedinou šálkou kávy!
Viedeňa jej tisíc kaviarní predstavujú pravýfundament s noblesou, pokojom, šarmom a cisárskou históriouviedenského života. Pitie kávy vo Viedni je umením,a každý kto sa nad šálkou skláňa, ovoniavaalebo z nej pije, pridáva svoj farebný kamienok dozložitej mozaiky Viedne. Každý kto je kávou očarenýje tvorcom a zároveň súčasťou tohto famóznehoobrazu, pretože káva vo Viedni má tisíce podôb.
Počas tých párminút nad mojou šálkou som prežila všetko, čo sa skávou ako kultovým nápojom prežiť dá.Slnečné stráne kopcov s kávovýmipalmami, zrenie bôbov, ich zber, triedenie, sušenie,cestovanie vo vreciach na obrovských lodiach po moriach,licitovanie o jej cene na burzách, praženie, balenie, mletie,varenie, vrenie, servírovanie, miešanie, ochutnávaniea vychutnávanie.
Už ma nikto nepresvedčí,že káva chutí všade rovnako, káva chutínajlepšie vo Viedni – ležérne a elegantne. Blížiasa pár voľných dní, a ak mi to počasiedopraje, určite si na jednu viedenskú opäť skočím.