Deň na tuniskej farme Dar Zaghouan

Autor: Jana Horečná Budinská | 6.8.2012 o 1:48 | (upravené 6.8.2012 o 10:20) Karma článku: 6,94 | Prečítané:  394x

Na potulkách Tuniskom mnohých lákajú najmä pláže, no aj cesta do podhoria ukrýva nejeden klenot. Ak zablúdite na tuniskú farmu, rozhodne neváhajte, bude to zážitok.

Farma Dar Zaghouan patrí rodenému Tunisanovi. Toto miesto na úpätí kopcov ochraňoval ako pravé rodinné striebro a z uponáhľaného mesta sem unikal za pokojom a oddychom. Na troch hektároch rastú pomarančovíky a olivovníky, a okrem hlavnej budovy s tromi izbami je už pre zvedavých turistov v ponuke aj 7 suít.

Farma_zije_aj_z_predaja_kvalitneho_olivoveho_oleja_res.jpgVšetko začalo nevinne, keď sa k víkendom v podhorí pridali aj kamaráti. Potom vznikol projekt na dobudovanie ubytovania a reštaurácie. A všetko originál tuniského!
Na recepcii pracuje Nadia, vyštudovala angličtinu, no svojou špecializáciou si nevedela nájsť prácu. Prijala ponuku na farme a neľutuje. Vyberáme sa na obhliadku farmy a otázky nemajú konca. Reštaurácia je zariadená strarožitným nábytkom, postupne sa hľadal po okolí, skupoval, opravoval a umiestňoval. Vytvára kolorit exotického afrického miesta so sladkou nostalgiou viažúcou sa k začiatkom objavných ciest a expedícií po čiernom kontinente.

Restauracia_s_typickym_nabytkom_z_celeho_okolia_res.jpg

Nad reštauráciou po vonkajšom schodisku lemovanom rozkvitnutými kvetináčmi vystúpime do malej izby z ktorej sa už vstupuje do jednotlivých troch izieb pre hostí. Z mini terasky sa pozrieme na časť záhrady s ohniskom, kde sa pečie obed na otvorenom ohni a okolo ktorého sú porozkladané lavičky, hojdačky a iné oddychové miesta v dostatočnej vzdialenosti, aby mal každý súkromie.

Spozorujem dym a Nadia sa už usmieva, vedie ma k tradičnej piecke do ktorej Torkiya, miestna zamestanankyňa, zbiera suché konáre spod stromov a rozkladá oheň. Bude pre mňa piesť chlieb. Teším sa a pokračujeme v obhliadke, pripájajú sa k nám tri kone, ktoré sú súčasťou farmy. Slúžia návštevníkom pri vychádzkach. Po obvode farmy je vybudovaný konský chodník. Na vychádzku sa oplatí vybrať aj so sprievodcom, počas cesty vám porozpráva ako to na farme chodí a čo sú jej najväčiš poklady.

Torkiya_pecie_chlieb_v_tradicnej_piecke_res.jpgPristavíme sa pri malom domčeku. Neuveriteľne vonia. Na farme sa zbiera všetko. Aj kvitnúce kvety z ktorých sa po macerovaní niečo destiluje. Používa sa najmä do pečenia koláčov, no miestni si odnášajú fľaštičky. Tvrdia, že je to liek na bolesti žalúdka a používajú ju aj tuniské maminy pri liečení svojich ratolestí najmä v zimnom období na prechladnutie.Prichádzame k ďalšiemu domčeku, v ktorom sa pripravuje syr. Na zemi sedí Shadilia v dlhých šatách a so šatkou na hlave, a tradičným spôsobom odstreďuje mlieko pravidelným pohybom v jahňacej koži. Nadia mi vysvetľuje, že to má vplyv na kvalitu výslednej chuti syra. Pokrájané kúsky mi podáva na tanieri s rozmarínovými konárikmi na ktoré sa kúsky syra napichávajú. Chutí naozaj vynikajúco.
Shadilia_osdtreduje_mlieko_v_jahnacej_kozi_res.jpgPrechádzame okolo malého bazénu s vodopádom, ktorý patrí k jednej zo suít obrastenej kríkmi a ružami. Malá teráska s nízkymi kreslami je otočená k najvyššej hore Tuniska a vytvára čarovné intímne miesto. Nadia mi dovolí otvoriť dvere a ocitám sa v Berberskej izbe. Celé zariadenie pôsobí skromne, ale vrušujúco cestovateľsky. Môžem si vybrať aj Andalúzsku izbu, interiér sa líši, napokon tak ako jednotlivé civilizácie, ktoré Tuniskom počas dlhých storočí prešli.

Vraciame sa k reštaurácii kde nás už čaká prestretý stôl. V typických keramických miskách čakajú olivy, syr, papričky, harisa, šalát. Prichádza mladý čašník, skôr chlapec ako mládenec, s opečeným špízom z morčacieho mäsa. Dozvedám sa, že majiteľov syn počas prázdnin v rodinnom biznise vypomáha a zarába si na svoje tínedžerské záľuby, najmä telefónne účty. V tom prichádza Torkiya s upečeným voňavým chlebom. Je to okrúhla placka opečená na piecke na sucho z oboch strán. Je fantastická. Hlavným chodom je kuskus s pečenými prepelicami a tak ako chutí mne, chutí každému jednému návštevníkovi.
Kuskus_s_pecenymi_prepelicami_res.jpgNadia si ilúzie nerobí, rozumie potrebám Európanov tráviť dovolenku na pobreží mora s dostatkom príležitostí na zábavu. Na farmu prichádzajú hlavne domáci hostia z hlavného mesta za oddychom, no za 4 roky fungovania je už farma známa aj Francúzom, Talianom a Britom. Sú to ľudia, ktorí hľadajú nefalšovaný zážitok a "pravú" tvár krajiny.
Lúčime sa, deň ubehol naozaj veľmi príjemne. Obed v romantickom prostredí pod najvyššou horou ostane milou spomienkou. Ďakujem Nadii za sprievod a ako darček dostávam karafku zázračného elixíru. Vraciam sa do vibrujúcich ulíc hlavného mesta a verím, že Dar Zaghouan objavia aj Slováci.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Zrušenie amnestií podporila väčšina, Mečiara podržia Smer a SNS

Parlament schválil aj vládnu deklaráciu, ktorá amnestie odsudzuje.

KOMENTÁRE

Prečo politici kričia: Ste nepriateľ národa

Reuters, Guardian, Politico a Economist nechceli poškodiť Slovensko.

KOMENTÁRE

Lexu by azda dokázala dostať ultraprecízna formulácia

Deklarácia, čo navrhuje Fico, je výborná forma, ale zlý text.


Už ste čítali?